Rabu, 26 Disember 2012

BERLIAN SEJUTA APLIKASI


  Tamar di setiap gurun,
Gurun berpasir penuh barakah,
Walau jarang hujan turun,
Tetap gagah penuh barakah.

Kurma inovasi dalam masakan,
Sungguh enak rasa keknya,
Ayam Masak Kurma Menyelerakan,
Anugerah Allah MAHA ESA. 

Assalamualaikum dan kabare ?

Bulan Ramadhan sahaja akan bertemu buah tamar dan menikmatinya. Itulah sunnah kekasih Allah SWT   , masyarakat Arab adalah buah kurma yang segar bugar. OOOOOOHHHHHH SEDAPNYA >__< 
Jika Malaysia PoKOK Apa yang macam pokok tamar yang beriklim KHATULISTIWA ???????

NANTIKAN JAWAPANNYA ??????????????????????????????????????????????????

Sona ingin memaparkan beberapa panorama indah yang dimuat turun dari Mas Google sihhh >__< 
YOK LAYAN >__< 




Pokok kurma atau tamar (Bahasa Arabتمر‎, Tamr; nama sains Phoenix dactylifera) merupakan sejenis pokok palma dalam genus Phoenix, ditanam secara besar-besaran untuk mendapatkanbuahnya. Oleh kerana sejarah penanamannya yang lama, taburan asalnya tidak diketahui, tetapi mungkin berasal di suatu tempat di wahah gurun di Afrika utara, dan mungkin juga Asia barat daya. Ia merupakan pokok bersaiz sedang, tinggi 15–25 m, sering dikumpul dengan beberapa pokok dari suatu sistem akar tunggal, tetapi sering tumbuh secara tunggal juga. Daun adalah pinat, panjang 3–5 m, dengan durinya di petiole dan mempunyai sekitar 150 daun kecil; daun kecilnya adalah panjang 30 sm dan lebar 2 sm. The bidang penuh pada silara berjulat dari 6–10 m.

Kurma telah menjadi makanan harian Timur Tengah untuk beribu-ribu tahun. Mereka dipercayai berasal dari sekitar Teluk Parsi, dan telah ditanam sejak zaman silam dari Mesopotamia ke prasejarahMesir, mungkin seawal 4000 SM. Terdapat bukti arkaeologi pada penanaman kurma di Arabia
 timur pada 6000 SM (Alvarez-Mon 2006)

Sejarah kurma
Pada zaman kemudiannya, suku Arab menyebar kurma di sekitar Asia Selatan & Tenggara, Afrika utara, dan Sepanyol. Kurma diperkenalkan di Mexico dan California oleh orang Sepanyol pada 1765, sekitar Misi San Ignacio.
Buah

Gugusan kurma bergantung dari silaranya
Kurma kering, (bahagian boleh dimakan)
Nilai khasiat per 100 g (3.5 oz)
Tenaga 280 kcal   1180 kJ
Karbohidrat    75 g
- Gula  63 g
Serabut diet  8 g  
Lemak0.4 g
Protein2.5 g
Air21 g
Vitamin C  0.4 mg1%
Mangan0.262 mg
Peratusan adalah relatif
cadangan AS untuk orang dewasa.
Sumber: USDA Nutrient database

Sebiji kurma Medjool (kiri) dan Khadrawi (kanan).
Buahnya adalah sebiji pepauh digelar sebagai sebiji kurma. Ia berbentuk bujur-silinder, panjang 3–7 sm, dan garis pusat 2–3 sm, dan apabila matang, berjulat dari merah ke kuning muda pada warna, terpulang pada kelainan. Kurma mengandungi suatu biji benih tunggal panjang sekitar 2–2.5 sm dan tebal 6–8 mm. Tiga kumpulan usaha utama pada kurma bermuncul; lembut (contohnya 'Barhee', 'Halawy', 'Khadrawy', 'Medjool'), semi-kering (contohnya 'Dayri', 'Deglet Noor', 'Zahidi'), dan kering (contohnya 'Thoory'). Jenis buah terpulang kepada kandungan glukosafruktosa dan sukrosanya.
Pokok Kurma adalah dioecious, dengan berpisahan tumbuhan jantan dan betinanya. Mereka dapat dibesarkan secara mudah dari biji benih, tetapi hanya 50% dari seedlings akan menjadi betina dan oleh itu berbuah, dan kurma-kurma dari tumbuhan seedlings ialah seringnya lebih kecil dan berkualiti kurang baik. Kebanyakan ladang komersil oleh itu menggunakan cuttings dari hasil heavily cropping, pada utamanya 'Medjool' oleh kerana hasil ini mengeluarkan yields tinggi pada buah yang besar dan manis. Tumbuhan membesar dari cuttings akan berbuah 2-3 tahun lebih awal daripada tumbuhan seedling.
Kurama adalah secara kebiasaan berpolinasi angin tetapi dalam horticulture oasis tradisional dan kebun komersil moden mereka berpolinasi keseluruhannya secara manual. Polinasi kebiasaan bermuncul dengan bilangan sama tumbuhan jantan dan betina. Meskipun, dengan bantuan, sebiji jantan akan mempolinasikan ke atas 100 betina. Sejak jantannya dinilaikan hanya sebagai pemolinasi, ini membenarkan penanam untuk menggunakan sumber mereka untuk lebih pengeluaran buah pada tumbuhan betina. Sesetengah penanam tidak akan mengekalkan mana-mana tumbuhan sebagaimana bunga jantan diadakan di pasaran tempatan pada masa polinasi. Polinasi manual dilakukan dengan buruh bermahir pada tangga, atau di sesetengah kawasan seperti Iraq, mereka memanjat pokok menggunakan alat pemanjat khas yang wrap keliling batang pokok dan belakang pemanjat untuk membuatnya bercantum pada batang pokok sementara memanjat. Kurang seringnya debunga akan ditiup ke bunga betina dengan mesin angin.
Hasil Partenokarpi wujud tetapi buah tidak berbiji adalah lebih kecil dan berkualiti lebih rendah.[perlu rujukan]
Kurma bermasak dalam empat tingkat, yang di mana dikenali di seluruh dunia dengan nama Arabic mereka kimri (matang), khalal (saiz-penuh, rangup), rutab (masak, lembut), tamr (masak, keringan-matahari). Sebiji portion 100 gram pada kurma segar adalah sumber premium vitamin C dan membekalkan 230 kcal (960 kJ) tenaga. Sejak kurma mengandungi sedikit air, mereka tidak menjadi lebih berkonsentrasi pada pengeringan, walaupun vitamin C adalah hilang dalam prosesnya.
Kurma adalah tanaman tradisional di IraqSemenanjung Arab, dan Afrika utara barat ke Maghribi dan telah dijelaskan di tempat-tempat dalam al-Quran. Dalam negara Islam, kurma dan yogurt atau kadang-kadang susu adalah suatu hidangan tradisional pertama apabila matahari membenam sewaktu Ramadan. Kurma (terutamnya Medjool dan Deglet Noor) adalah juga dikeluarkan di Californiaselatan dan Arizona di Amerika Syarikat.
Pokok kurma dapat mengambil masa 4 ke 7 tahun selepas ditanam sebelum mereka berbuah, dan mengeluarkan viable yields untuk tuaian komersil di antara 7 ke 10 tahun. Pokok kurma matang dapat mengeluarkan 80-120 kilogram (176–264 lb) kurma musim tuai, walaupun mereka tidak semua masak pada waktu yang sama jadi beberapa tuai diperlukan. Untuk mendapatkan buah berkualiti pasaran, sikat-sikat kurma haruslah nipis dan dimasukkan ke dalam beg atau ditutupi sebelum bermasak supaya buah yang lainnya membesar dan dilindungi dari cuaca & perosak seperti burung.
Hasil kurma

Kebun pokok kurma, Boumalne, Maghribi
Sebilangan besar hasil kurma dibesarkan. Yang terpenting adalah:
  • Aabel - umum di Libya
  • Ajwah - dari pekan ‘Ajwah di Saudi Arabia, ia adalah tajuk suatu hadith masyhur nabi Muhammad.
  • Al-Barakah - dari Saudi Arabia
  • Amir Hajj atau 'Amer Hajj' - dari Iraq, ini adalah lembut dengan suatu kulit tebal dan isi tebal, kadang-kadang digelar "kurma pelawat" kerana ia adalah suatu buatan dikhidmatkan ke tetamu.
  • 'Abid Rahim (bahasa Arab: عبد رحيم‎), dari Sudan
  • Barakawi (bahasa Arab: بركاوي‎), dari Sudan
  • Barhee atau (barhi) (dari bahasa Arab barh, suatu angin panas) - ini adalah hampir bersilinder, amber ringan ke perang tua apabila masak; lembut dengan isi tebal dan perisa kaya. Salah satu dari kepelbagaian sedikit yang adalah bagus di tingkat khalal apabila mereka adalah kuning (seperti sebiji anggur segar yang bertentangan dengan yang kering, seperti sebiji kismis).
  • Bireir (bahasa Arab: برير‎) - dari Sudan
  • Deglet Noor (bahasa Arab: 'translusen' atau 'kurma cahaya') - sangat ternama kerana pusatnya kelihatan terang atau keemsan apabila dipegangkan di bawah matahari. Ini adalah kurma utama diAlgeriaAS, dan Tunisia, dan di negara yang kemudiannya ia dibesarkan di oases pendalaman dan adalah hasil ekspot utama. Ia adalah separuh kering dan tidak terlalu manis.
  • Derrie or 'Dayri' (the 'Monastery' date) - from southern Iraq - these are long, slender, nearly black, and soft.
  • Maharani - developed by the Deval Family in Indio California USA from a seedling of 'Deglet Noor'. It is larger than 'Deglet Noor', somewhat softer and sweeter. It generally has a light tan top half and brown bottom half.
  • Ftimi or 'Alligue' - these are grown in inland oases of Tunisia.
  • Holwah (Halawi) (bahasa Arab: 'manis') - ini adalah lembut, dan sangat manis, kecil ke sedang pada saiznya.
  • Haleema - di Hoon, Libya (Haleema adalah nama seorang wanita)
  • Hayany - dari Mesir (Hayani) (Hayany adalah nama seorang lelaki) - ini adalah kurma merah tua dan hampir hitam dan lembut.
  • Iteema - umum di Algeria
  • Kajur - umum di Pakistan / India
  • Kenta - umum di Tunisia

Kurma Khadrawi
  • Khadrawy (bahasa Arab: 'hijau') - sautu hasil digemari oleh banyak orang Arab, ia adalah sebiji kurma yang lembut dan sangat gelap.
  • Khalasah (bahasa Arab: 'kuintesens') - salah satu hasilan kelapa kurma yang termasyhur di Saudi Arabia, masyhur dengan tingkat kemanisannya yang tidak tinggi atau rendah, oleh itu, sesuai dengan kebanyakan orang. Buahnya digelar 'Khlas'. Tempat masyhurnya adalah 'Huffuf' (Al-Ahsa) di Provinsi Timur Saudi Arabia (Al-Sharqheyah).
  • Khastawi (Khusatawi, Kustawy) - ini adalah kurma lembut utama di Iraq; ia adalah bersirap dan kecil pada saiznya, dianugerahkan untuk pencuci mulut.
  • Maktoom (bahsa Arab: 'sulit') - ini adalah sebiji kurma yang besar, merah-perang, kulit tebal, lembut dan manis-sedang.
  • Manakbir - sebiji buah besar yang memasak awal.

Kurma Medjool
  • Medjool atau (Mujhoolah) (bahasa Arab: 'tidak dikenali') - dari Maghribi, juga dibesarkan di ASSaudi ArabiaJordan dan Israel; sebiji kurma yang besar, manis dan succulent. Ia digelar tidak dikenali kerana orang yang memiliknua pertama kali tidak tahu spesisnya dan oleh itu memanggilnya tidak dikenali.
  • Migraf (Mejraf) - sangat masyhur di Yemen Selatan, dan adalah kurma yang besar dan amber-emas.
  • Mgmaget Ayuob - dari Hoon, Libya
  • Mishriq (bahasa Arab: 'Timur' - مشرق)‎ - dari Sudan dan Saudi Arabia
  • Nabtat-seyf - di Saudi Arabia.
  • Rotab - dari Iran, mereka adalah gelap dan lembut.
  • Sag‘ai - dari Saudi Arabia.
  • Saidy (Saidi) - lembut, sangat manis, ini adalah masyhur di Libya.
  • Sayer (Sayir) (bahasa Arab: 'umum') - kurma ini adalah jingga-perang tua, bersaiz sedang, lembut dan bersirap.
  • Sekkeri - (secara harfiah bergula) Kulit perang tua; sangat manis dan berisi lembut, dari Saudi Arabia.
  • Sellaj - di Saudi Arabia.
  • Tagyat - umum di Libya.
  • Tamej - di Libya.
  • Thoory (Thuri) - masyhur di Algeria, kurma kering ini adalah perang-merah apabila dirawat dengan suatu bloom biru dan mempunyai kulit yang sangat berkedut. Isinya kadang-kadang keras dan brittle tetapi perisanya dijelaskan sebagai manis dan berkacang.
  • Umeljwary - di Libya.
  • Umelkhashab - Kulit merah yang elok; masam manis, isi putih keras (Saudi Arabia).
  • Zahidi (bahasa Arab: '[Yang] zahid') - saiz sedang ini, kurma yang bersilinder, perang-emas muda yang semi-kering atau sangat bergula, dan dijual sebagai lembut, keras-sedang dan keras.
Ada lebih daripada cultivar dikenali 100 di Iraq.Templat:Clarifyme Ia harus dinyatakan, meskipun, bahawa suatu usaha dapat mempunyai berbagai nama terpulang pada tempata
Pengeluaran



Iraq
 
dahulu pernah menjadi pengeluar kurma utama tetapi pada masa kini bilangan pengeluaran dan ekspot kurma telah berkurangan.
Pengeluar Kurma Sepuluh Teratas — 2005
(1000 ton)
800px-Flag of Iraq.svg.png Iraq7,170.00
744px-Flag of Saudi Arabia.svg-1-.png Arab Saudi4,970.49
750px-Flag of Egypt.svg.png Mesir1,170.00
Bendera Iran Iran880.00
 Emiriah Arab Bersatu760.00
 Algeria516.29
Flag of Pakistan (bordered).svg Pakistan496.58
 Sudan328.20
 Libya150.00
Bendera China China130.00
Jumlah Sedunia16,696.56
Sumber:
UN Food & Agriculture Organisation (FAO)
[1]

Kegunaan makanan
Inovasi perkongsian ilmu dan import seantero dunia . Makanan yang dirumus adalah kek,coklat,kurma kering,dan produk kecantikan. 
Kegunaan lain

Tunggul kurma menunjukkan struktur kayu
Biji benih kurma direndam dan dikisar untuk memberi haiwan makan. Minyak mereka sesuai untuk kegunaan sabun dan barang kemas. Mereka juga boleh proses secara kimia sebagai suatu sumber asid oxalic. Biji mereka kemudian dibakar untuk membuat arang untuk tukang perak, dan dapat digantung di rantai. Biji kurma juga dikisar dan digunakan dalam cara biji kopi, atau sebagai campuran ke kopi.
Daun pokok kurma digunakan untuk Palm Sunday dalam agama Kristian. Di Africa utara, mereka secara umum digunakan untuk membuat pondok. Daun matang juga digunakan untuk membuat tikar, skrin, bakul dan kipas. Daun diproses boleh digunakan untuk insulating board. Daun kering petiole adalah suatu sumber pulpa selulosa, digunakan untuk tongkat jalan, penyapu, fishing floats dan minyak. Sarung daun dihadiahkan oleh kerana wangian mereka, dan gentian mereka juga digunakan untuk tali, kain kasar, dan topi besar. Daun-daun ini digunakan sebagai suatu lulavdalam cuti Yahudi Sukkot.
Stripped fruit clusters digunakan sebagai penyapu. Di Pakistan, suatu sirap pekat berlikat diperbuat dari buah-buahan masak digunakan untuk suatu salutan untuk beg kulit dan paip untuk mencegahkan kebocoran.
Kayu pokok kurma digunakan untuk tiang dan rafters untuk pondok; ia lebih ringan daripada kelapa dan tidak berapa durable. Ia juga digunakan untuk pembinaan seperti jambatan dan aqueducts, dan sesetengah dhow. Kayu tertinggal dibakar untuk minyak.
Di mana tradisi kraf masih thrive, seperti di Oman, pokok kelapa itu masih lagi yang terversatile dari semua tumbuhan asli, secara virtual setiap bahagian pokok digunakan untuk membuat bahan fungsi berjulat dari tali dan bakul ke sarang lebah, bot nelayan, dan kediaman tradisional
Kegunaan perubatan tradisional

Pokok kurma di MultanPakistan
Kurma mempunyai suatu kandungan zat tannin dan dapat digunakan secara perubatan sebagai are suatu detersive (mempunyai tenaga pembersihan) danastringen pada masalah usus.[perlu rujukan] Sebagai suatu penanamanperebusan, sirap, atau pes, kurma dapat ditadbirkan untuk sakit kerongkong, demam selsema, bronchial catarrh, dan dibawakan untuk melegakan demam dan berbilangan pengeluhan yang lain.[perlu rujukan] Satu kepercayaan tradisional adalah bahawa ia dapat mengurangkan akibat mabuk. Tepung biji benih juga digunakan pada sesetengah ubat tradisional.
Suatu perekat yang yang meleleh dari pohon wounded diemployed di India untuk merawat penyakit ciri-birit dan pembiakan-kencing.[perlu rujukan] Akarnya digunakan pada sakit gigi. Debunga menghasilkan suatu prinsip estrogenestrone, dan mempunyai suatu kesan gonadotropic pada anak tikus.

Penyakit
Pokok kurma adalah mudah termakan suatu penyakit bergelar penyakit Bayoud yang disebabkan oleh kulat Fusarium oxysporum. Penyakit ini, yang mematikan banyak usaha lebih lama yang popular seperti 'Deglet Noor', telah membawa ke suatu kekurangan besar pada pengeluaran di mana ia kini, terutamanya Maghribi dan Algeria barat. Meskipun, pencegahan usaha baru pada penyakit tersebut telah dibinakan.

INOVASI KURMA 




KELAPA SAWIT MACAM KURMA DAAAA




TIDAK PERCAYA INI DA 

JAP YA 


>__<
>______<
:P
:P
:P
>___<
:P:P:P:P:P
:P:P:P
:P
SAWIT MACAM KURMA, 
KURMA MACAM SAWIT,
MACAMMACAM LA,
YOK INOVASI WIT.
(SUMBER: PAK WIKIPEDIA, MAK GOOGLE )
Galeri